Shopping Cart
Smerter i halebenet?
Kontormøbler
25.08.2021

Smerter i halebenet? Øvelser til at lindre symptomerne

At have problemer med halebenet er en almindelig forekomst hos mennesker i dag. Det er en del af kroppen, som vi ikke bruger ofte, men som, hvis den beskadiges, kan forårsage store problemer i form af smerte og ømhed.

Normalt opstår problemer med halebenet efter et fald mod hårde overflader som f.eks. skøjtebane. Det er også almindeligt for gravide kvinder at opleve smerter i halebenet under fødslen. En yderligere grund til at have problemer med halebenet er, at du arbejder i en dårlig arbejdsstilling.

I denne artikel vil vi gennemgå, hvad halebenet er, og hvilken funktion det har i kroppen, hvordan du kan behandle smerten selv samt give dig vores bedste øvelser for at lindre eventuelle problemer med halebenet.

Hvad er halebenet, og tjener det nogen funktion?

Navnet haleben afslører også, hvor denne noget mystiske kropsdel stammer fra. Så det er en arv fra vores forfædre, der havde haler. Selvom mennesker i dag ikke har haler, er halebenet forblevet i vores udvikling.

Myten er, at halebenet ikke længere har noget formål med vores kroppe, eller at det ikke har nogen fysisk funktion. Dette er ikke sandt, da halebenet faktisk er en vigtig højborg for flere af vores muskler, ledbånd og sener, der sidder i bækkenbunden og hoften. Ud over at fungere som et fastgørelsespunkt for vores muskler, er halebenet også en del af den struktur, der understøtter og balancerer os, når vi er i siddende stilling.

Du kan teste for dig selv, så du ved hvornår halebenet hjælper dig med at balancere. Hvis du sidder på en stol og vippe din vægt fremad, vil du føle, at det er din siddeknogler, der holder det meste af din vægt. Men hvis du læner dig tilbage, vil mere af vægten ende på dit haleben.

Symptomer, der kan føre til smerter i halebenet

Hvis du får problemer med halebenet, vil du ikke undgår at mærke det, da smerten desværre normalt er meget intens. Der er mange som refererer til smerten, som om man sidder på en kniv. Du vil føle smerte ved balderne og omkring det område, hvor halebenet sidder.

Du kan også have problemer med at sidde ned, da det vil gøre ondt i halebenet. I de mest akutte tilfælde kan det endda gøre ondt at stå op eller gå. Det kan også være tilfældet, at der opstår en smerte, når tarmen tømmes, fordi halebenet er placeret lige over endetarmen.

De mest almindelige årsager til skader på halebenet

Et fald på bagdelen

Halebenet er den lille knogle, der sidder på korsbenet, lige der hvor bagdelen begynder. Det betyder, at halebenet er ekstra udsat i det tilfælde, hvor du lander på bagdelen. Hvis du oplever en smerte i halebenet, er det i langt de fleste tilfælde fordi du har ramt dit haleben. Selv hvis du ikke føler smerte med det samme i en ulykke, kan smerten komme meget senere. Sommetider kan problemer med halebenet komme flere år efter skaden er sket.

En forkert arbejdsstilling

En anden almindelig årsag til smerter i halebenet er, at du har overbelastet det i lang tid. Også her kan smerten komme meget senere, så det er ikke altid sådan, at du straks vil opdage, at du f.eks. arbejder i en position, der fejlbebyrder dit haleben. Det er derfor vigtigt, at du arbejder i en position, der er skånsom mod hele kroppen - herunder dit haleben. Dette er især relevant for dem, der for det meste arbejder stillesiddende, da du ofte belaster halebenet i store dele af din arbejdsdag.

Graviditet

Hvis du er en kvinde og er ved at føde, er du særligt sårbar over for problemer med dit haleben. Det er derfor især vigtigt, at du som gravid kvinde tænker på ikke at overbelaste halebenet, i tilfælde af en dårlig arbejdsstilling, og at du laver strækøvelser, der lindrer det.

Kan halebenet føre til andre skader og ulemper?

Smerter i halebenet er ikke livstruende, men det kan være meget besværligt og dermed påvirke en person negativt i andre dele af kroppen. Hvis smerten er intens og vedvarende, kan det føre til søvnproblemer. En længere periode med søvnproblemer, kan have store negative virkninger på den generelle sundhed, såsom udmattelse og depression.

En yderligere konsekvens af smerter i halebenet kan være at få rygsmerter. Da du ved smerte i halebenet ofte vil spænde og sidde unaturligt, for at forsøge at afværge smerten, kan dette føre til, at du fejlbebyrder din ryg og så kommer der også problemer der. I alvorlige tilfælde af problemer med halebenet, kan det også føre til hovedpine og spændingssmerter.

De bedste øvelser til at lindre problemer med halebenet

Ved alle typer af smerte, er det altid godt at forsøge at blødgøre kroppen med en form for bevægelse. Ved intens smerte, kan det føles som om det sidste, du ønsker at gøre, er at bevæge sig rundt, men ofte er det bare en lille øvelse, at din krop har brug for.

Selvfølgelig bør du aldrig lave øvelser, som gør smerten meget værre, men prøv at lave nogle enkle strækøvelser for at lindre smerten i øjeblikket, men også at opbygge din krop igen på lang sigt, så du ikke behøver at opleve smerter omkring dit haleben igen.

For at hjælpe dig, er her vores top fire øvelser til at lindre smerter i halebenet.

Øvelse 1: Stræk ryggen sidevejs

Ved at arbejde på mobiliteten af din ryg og rygsøjle, kan du også lindre halebenet, når du går eller løber.

Start øvelsen ved at lægge dig på ryggen med benene strakt lige ud foran dig. Bøj derefter dit højre knæ op til brystet, og drej derefter dit bøjede ben over til venstre side. Stræk armene lige ud ved siden af kroppen og drej hovedet til venstre - det vil sige til den samme side, som dit knæ nu hviler på. Hold denne position i cirka et minut og føl det strække rygsøjlen. Skift derefter og gentag det samme med dit venstre ben.

Øvelse 2: Stræk sædemusklen

Sædemusklen er en af vores største muskler, der også fastgøres til halebenet. I tilfælde af smerter i halebenet er det derfor vigtigt at strække sædemusklen korrekt for at gøre kroppen mere mobil og lindre ryghvirvlerne.

Lig på ryggen med fødderne på gulvet, så knæene er bøjede. Placer derefter dit højre underben på venstre lår, så du opretter en vinkel med dit højre ben. Du vil nu føle, at musklerne i sædet strækker sig. Hvis du ønsker at gøre strækningen lidt mere intens, kan du med tage fat omkring dit venstre ben og forsigtigt trække den mod din krop.

Øvelse 3: Liggende frø

Liggende frø er en god øvelse for at blødgøre hofterne, lysken og lindre halebenet.

Start med at ligge på ryggen på en blød overflade. Sæt fødderne på gulvet, så dine knæ er bøjet. Så lad dine knæ forsigtigt falde til siderne og placere dine fodsåler mod hinanden. Målet er at trække dine fødder op så højt op mod din bagdel som muligt, i stedet for dine knæ falder ned til gulvet. Træk vejret roligt for at holde positionen i ca. et minut. Brug derefter dine hænder til at hjælpe dine knæ tilbage i en naturlig position.

Øvelse 4: Siddende frø

I den siddende frø starter du med at stå på alle fire på gulvet. Skub derefter hele din kropsvægt baglæns, så du sidder på dine fødder, mens du flytter dine hænder tilbage. Du vil forsøge at sikre, at din bagdel synker ned så langt du kan mod dine hæle. Du kan også bruge albuerne til nemt at presse knæene ud. Hold øvelsen i omkring et minut, før du lader din krop hvile igen.

De mest almindelige behandlinger for smerter i halebenet

I virkelig kraftige tilfælde af smerte, kan det være værd at søge professionel hjælp og behandle halebenet for smerte. For eksempel kan du besøge en naprapath, som arbejder med at justere leddene ved siden af halebenet for at lindre ryghvirvlerne. En anden almindelig behandling er muskelafslapning med fokus på de muskler, der sætter sig i og sidder tæt på halebenet.

Til kontorarbejde i hjemmet kan siddehynder fra produktserien Relief være til stor hjælp, hvis du sidder på et hårdt underlag som f.eks. køkkenstol, disse hjælper med at aflaste halebenet.

Lændestøtte Premium kan bruges både på hjemmekontoret og i bilen for at hjælpe med at bevare kropsholdningen.

 

Produkter som avlastar svanskotan

Ergoff Relief Kilepude
360,- ekskl. moms
450,- inkl. moms
Ergoff Relief Siddepude
360,- ekskl. moms
450,- inkl. moms
Ergoff Lændestøtte Premium
168,- ekskl. moms
210,- inkl. moms
Tranås Skolmöbler Bord Lovis 601, 600x600 mm
1.332,- ekskl. moms
1.665,- inkl. moms
Form o Miljö Reol Stig i hvid laminat 4-rum buet 90° med hjul
4.888,- ekskl. moms
6.110,- inkl. moms